Maatschappelijk gezien waren de jaren dertig catastrofaal. De economische wereldcrisis had grote gevolgen voor mens en samenleving. Onze mijnindustrie, waar velen uit de regio hun brood verdienden, werd zwaar getroffen. Ontslagen en loonsverlagingen vonden op grote schaal plaats. De steeds dichterbij komende dreiging van een Tweede Wereldoorlog bracht volkeren en naties voor wat betreft de toekomst in verwarring en bracht grote onrust te weeg. Het verenigingsleven werd beknot en bedreigd. Ook de Beeker Liedertafel werd slachtoffer van de omstandigheden.
Medio 1931 nam de Maastrichtenaar Piet Heusschen de directie over van de 69-jarige Leon Hermans. De uit Nuth afkomstige Hermans had bijna 25 jaar de Liedertafel onder zijn hoede gehad. Het tijdperk Heusschen telde twee periodes t.w. medio 1931 tot maart 1945 en oktober 1949 tot januari 1953.
Heusschen’s eerste optreden met de zangsociëteit vond plaats op 23 april 1932 te Beek. Uitgevoerd werd “Rosen aus dem Süden” van Johann Strauss (1825-1899). Aan dit concert werd medewerking verleend door de sopraan Thea Lucca, opera-zangeres te Berlijn.
Een der grootste successen voor Piet Heusschen met het koor was het behalen van een eerste prijs in de eerste afdeling en een ereprijs tijdens een zangwedstrijd in 1937 te Echt.
In de periode 1929 – 1939 nam de Beeker Liedertafel regelmatig deel aan uitgangen, een in die tijd vaak gebezigde term voor concerten. Plaatsen waar opgetreden werd waren Kerkrade, Gulpen, Maastricht, Echt, Grevenbicht, Nuth en uiteraard buurgemeenten van Beek. Doch ook hier hult de Beeker Liedertafel voor wat betreft de uitgevoerde werken zich in nevelen.